Lekker lui – de kunst van niet(s) doen

Lekker Lui zijn … een zegen of een vloek?

Lekker Lui - foto Elljay (PixaBay)

‘Il Dolce Far Niente’ en Pasen … is er een link?

Het Paasfeest gaat over dood en wederopstanding. Zo mooi gesymboliseerd in de beweging van de seizoenen ook. Het einde van een cyclus is het begin van een nieuwe. En in die overgang is er winter. Stilte. Niet(s) doen. Lekker lui. Terwijl de zaadjes van het nieuwe leven onder de grond onzichtbaar wachten op het juiste moment, waarop ze zich geroepen voelen om te ontluiken. Met de lente als uitbundige manifestatie van nieuw leven!

Misschien is dat wel in elke manifestatie zo … na het planten van het zaadje, bewust of onbewust, door ons verlangen naar iets, volgt een periode van incubatie, een winter van niet(s) doen, totdat we voelen dat er aan ons getrokken wordt. Totdat impulsen van binnen uit zich beginnen te melden. Als eerste, vroege manifestaties. Impulsen als die eerste kwetsbare blaadjes en takjes die voorzichtig door de aardbodem heen naar het zonlicht reiken.

Zegen of vloek?

Is het nu lekker lui of beschamend lui? Hoe belangrijk is ‘Il Dolce Far Niente’ niet voor ons? Hoe belangrijk is de Kunst van Niet(s) Doen voor alles wat we zo graag willen doen en hebben en voelen? De (innerlijke) stilte, die de kraamkamer is van het nieuwe. De stilte waarin de oude cyclus, de oude beweging mag uitdoven en het momentum van een nieuwe cyclus, een nieuwe, nog onbekende beweging mag aanzwellen.

Misschien is onvermogen om lui te zijn, en onvermogen om echt te kunnen genieten, niet alleen van mooie dingen, maar ook van niets doen wel een vloek. Iets wat ons verhinderd om ons telkens weer over te geven aan een cruciale innerlijke winter. Om vervolgens vol enthousiasme weer geïnspireerd in beweging te komen.

Nieuwsgierig hoe die bewegingen uitspelen in jouw leven? Ontdekken hoe jij omgaat met die oneindige creatiecyclus? Eerste Paasdag, zondag 27 mrt a.s. is er tijdens de Espacio Hartcirkel een gelegenheid dit te onderzoeken. Vanaf 13.00 uur bij Chabela in Nieuwegein.

Klik hier voor meer info over dit event.

Kom mee onderzoeken en ont-dekken en oefenen en spelen!
EnJOY being LAZY!

 

Credits: foto door Elljay op Pixabay